Förrätt: Hummersoppa (falsk som lurar de flesta, hummern toppas enbart på soppan som dekoration)
Huvudrätt: Lammstek
Efterrätt: Vitchokladpannacotta med limemarinerade bär
Hummersoppan:
700 g morötter
4 dl vatten
1 tsk salt
1 st lök, gul
1,5 msk smör
1 msk vetemjöl
7 dl hönsbuljong
2-3 msk konjak
1,5 dl vispgrädde
cayennepeppar och vitpeppar efter smak
dill till garnering
Gör så här:
1. Skala och skär morötterna i bitar och koka dem mjuka i vattnet ca 10min.
2. Ta upp morötterna och spadet, mixa morötterna till en puré i en matberedare eller mixer.
3. Skala och hacka löken och fräs utan att den får färg ca 3 minuter.
4. Dofta över mjöl och späd med buljong och morotspurén.
5. Låt soppan sjuda några minuter men inte koka
6. Rör ner cognac och grädde, smaka av med cayennepeppar och vitpeppar.
7. Garnera med dill och servera.
Lammsteken:
1. Putsa köttet men låt fetten vara kvar
2. Skär små snitt lite här och där i köttet och tryck ner vitlök och rosmarin
3. Gnid in köttet med salt, peppar och olivolja
4. Förstek i stekpanna
5. Stek i nedre delen av ugnen på 75 grader tills köttet är ca 65 grader (1,5kg kött ca 4 timmar)
6. Låt köttet vila i folie ca 10 min innan servering
Pannacottan:
1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
Marinerade bär
4 dl bär t ex jordgubbar. hallon. björnbär
3 tsk strösocker
1 lime
Hallonpuré
250 g hallon
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar.
2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.
3. Häll upp blandningen i fyra portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.
4. Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg den i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
5. Mixa hallonen och passera dem genom en sil.
6. Garnera pannacottan med bär och servera hallonpurén till.